عبدالرب رسول سیاف، چې د افغانستان له نوموتو مذهبي او جهادي څېرو څخه دی، د طالبانو لخوا د ښځو نیول د شریعت ښکاره خلاف وبلل، او دا یې د اسلامي عزت، ملي غیرت او انساني مروت سپکاوی وګاڼه. نوموړي خبرداری ورکړی چې د نامحرمو سړو لخوا د ښځو نیول او بیا هغه زندانونو ته انتقالول چې ساتونکي یې نارینه دي، …
بیشتر بخوانید »سیاسی
تحلیل خطابی سخنان استاد سیاف پیرامون بازداشت زنان توسط طالبان
عبدالرب رسول سیاف، از چهرههای برجستهی مذهبی و جهادی افغانستان، در واکنشی تند و صریح به بازداشت زنان توسط نیروهای طالبان، این اقدام را نهتنها خلاف آشکار شریعت، بلکه اهانت به عزت اسلامی، غیرت ملی و مروت انسانی دانست. او هشدار داد که بازداشت زنان توسط مردان نامحرم و انتقال آنان به زندانهایی با نگهبانان مرد، شرعاً ناروا بوده و …
بیشتر بخوانید »د روسیې لخوا د طالبانو په رسمیت پیژندل؛ اغیزې او پایلې
* روسیه د طالبانو حکومت په رسمي توګه وپېژند، چې دا د طالبانو لپاره یو مهم دیپلوماتیک بری ګڼل کېږي. دا پېژندنه د طالبانو د نړیوال مشروعیت لپاره یو ګام بلل کېږي، او ښايي د نورو هېوادونو دریځ هم بدل کړي. د طالبانو ویاند دا پېژندنه د افغانستان د خلکو لپاره یو “مثبت پرمختګ” بللی. * د روسیې له خوا …
بیشتر بخوانید »رسمیّت بین المللی، در فقدان مشروعیّت ملی! (به رسمیت شناختن امارت اسلامی توسط روسیه، راهی برای شناسایی سایر کشورها)
مدتی پیش، روسیه امارت اسلامی طالبان را به حیث دولت افغانستان به رسمیّت شناخت تا اولین کشوری باشد که دولت طالبان را در دورۀ دوم، به رسمیّت شناخته است. مدتی پیش، روسیه امارت اسلامی طالبان را به حیث دولت افغانستان به رسمیّت شناخت تا اولین کشوری در میان کشورهای جهان باشد که امارت اسلامی طالبان را در دورۀ دوم، به …
بیشتر بخوانید »از فهرستهای سیاه تا نامزدی نوبل: مثلث تناقض ترامپ، نتانیاهو و جولانی
از فهرستهای سیاه تا نامزدی نوبل: مثلث تناقض ترامپ، نتانیاهو و جولانی در دنیای سیاست، تناقضها کم نیستند؛ اما اتحاد چهرههایی چون دونالد ترامپ، تیم جولانی، و بنیامین نتانیاهو با عنوان مدافعان صلح جهانی، یکی از عجیبترین مواردی است که شایستهی واکاوی دقیقتر است. هر یک از این افراد در گذشته با اقدامات و تصمیماتی همراه بودهاند که نه تنها …
بیشتر بخوانید »مسئولیتپذیری در قبال حقوق مهاجرین ناکامی ها و ناکارآمدی ها
مقدمه در جهانی که روزبهروز مهاجرت ناشی از جنگ، بحرانهای اقتصادی، سرکوب سیاسی و تغییرات اقلیمی افزایش مییابد، پرسش اصلی این است: چه کسی در قبال مهاجرین مسئولیت دارد؟ چرا در بسیاری موارد این مسئولیت بهدرستی انجام نمیشود؟ و آیا ناکامی در حمایت از مهاجرین، مشروعیت و صلاحیت حکومتها و نهادهای ذیربط را زیر سوال نمیبرد؟ مسئولان حمایت از مهاجرین …
بیشتر بخوانید »پایان گلهگذاری؛ آغاز مسئولیتپذیری
مقدمه در دنیای امروز، هیچ ملتی بدون وحدت، همزیستی و مسئولیتپذیری نمیتواند به عزت، استقلال و پیشرفت دست یابد. این حقیقت نهتنها در تجربه تاریخی ملتها، بلکه در آیات قرآن و روایات اسلامی نیز بارها تأکید شده است: ملتی که دچار تفرقه باشد، مستحق تحقیر و وابستگی خواهد بود. تجربه تلخ افغانستان افغانستان طی دهههای گذشته، قربانی تعصبات قومی، زبانی …
بیشتر بخوانید »افغانستان در بازی شرق
آیا این بازی شرق( روسیه و چین) برای افغانستان فرصت است یا تهدید؟ مقدمه پس از خروج نیروهای ایالات متحده و ناتو از افغانستان در سال ۲۰۲۱، فضای ژئوپلیتیکی منطقه وارد مرحلهای حساس شد. در حالی که کشورهای غربی سیاست انزوا در قبال طالبان را در پیش گرفتند، بازیگران شرقی همچون روسیه و چین با هدف افزایش نفوذ اقتصادی و …
بیشتر بخوانید »اهمیت سامانه های دفاعی
اهمیت سامانه های دفاعی جنگ 12 روزۀ تحمیلی اسرائیل علیه ایران، نشان داد که در جنگهای موشکی و هوایی، سامانه های راداری و ضد هوایی از اهمیّت بسیار بالایی برخوردار است. معروفترین و مدرنترین سامانه های دفاعی اسرائیل که افسانه ای جلوه کرده بود، نیز در برابر موشکهای بالستیک ایران چتر حفاظتی مطمئنی برای آنها نبود و ضربه ای سختی …
بیشتر بخوانید »تکنیک نقاب سفید!
تکنیک نقاب سفید! پیش از جنگ 12 روزۀ اسرائیل علیه ایران، پنج دور مذاکره بین ایران و آمریکا صورت گرفت و بعد از هر مذاکره دونالد ترامب و نماینده اش در مذاکرات، اظهار رضایت میکردند، تا اینکه در آستانۀ برگزاری دور ششم مذاکرات، اسرائیل با موافقت آمریکا بر ایران حمله کرد و این تجاوز آشکار، سبب شهادت جمعی از فرماندهان …
بیشتر بخوانید »